Sistemul renal

Sistemul urinar. Patologii asociate sistemului urinar:

Articol principal: Rinichi.

cum se tratează artroza scapulară

Rinichii sunt organe pereche, retroperitoneale, de forma unor boabe de fasole, cu o lungime de aproximativ 11—14 cm și lățime de 6 cm. Localizați de o parte și de alta a coloanei vertebralese află imediat sub cutia toracică, corespunzător vertebrelor TL3.

Ocupă loja renală împreună cu glandele suprarenaledezvoltate la polul superior al fiecărui rinichi.

Ecografia organelor abdominale şi sistemul urinar

Datorită organelor învecinate, rinichiul drept este localizat puțin mai jos față de rinichiul stâng. Rinichii au sistemul urinar fețe, una anterioară și una posterioară, o margine convexă și o zonă concavă - zona hilară.

  1. Cum să identifice durerea în articulațiile mâinilor
  2. Sistemul renal | Anatomie si fiziologie

În hilul renal intră artera renală și tot de aici iese vena renală și este localizat pelvisul renal care drenează urina în vezica urinară prin ureter. Învelit în mai multe straturi de apărare - grăsimea perirenală, fascia renală și grăsimea pararenală, rinichiul are o capsulă fibroasă care, împreună cu celelalte straturi, asigură protecție mecanică pentru rinichi.

FIZIOLOGIA APARATULUI URINAR - PARTEA 1 - DOZA DE MEDICINĂ

Deoarece sistemul urinar rinichilor este imediat sub ficat și splină și acestea la rândul lor sub diafragmă, rinichi sunt mobili în respirație. Structural parenchimul renal masa renală este divizat în două zone, una corticală, superficială sau la exterior, și una medulară, în profunzime sau la interior.

Vitamina D3 pentru durerile articulare

În parenchimul renal are loc filtrarea sângelui și formarea urinei primare, care prin procedee de reabsorbție și concentrare devine urină finală care este excretată la exterior prin micțiune. Articol principal: Ureter.

Ureterele sunt tubii urinari care transportă urina din bazinetul renal sistemul urinar renal în sistemul urinar urinară, unde se stochează până la urinare. Ureterele sunt tuburi formate din fibre musculare netede cu o lungime de cm.

Meniu de navigare

Ele însoțesc în traiectul lor descendent mușchiul psoas și vasele mari care coboară spre membrul inferior și sunt inervate de nervi vaselor care le însoțesc. Articol principal: Vezică urinară.

Ureterele Sunt doua la numar, au aspect tubular, o lungime de aproximativ cm lungime. Sunt situate retroperitoneal, intre pelvisul renal si vezica urinara in care intra pe peretele posterior, oblic prin intermediul unei valve fiziologice.

Este un organ cavitar, elastic, care stochează urina produsă de rinichi până la un anumit volum când conținutul se va elibera la exterior prin actul de micțiune urinare. Chiar dacă volumul poate fi mai mare, de obicei vezica conține și eliberează la o urinare sistemul urinar volum aproximativ de sistemul urinar urină.

ajutați cu inflamația articulară

Senzația de urinare apare după umplerea vezicii cu un volum de minim ml. Cel mai frecvent funcționarea anormală a vezicii poate fi dată de anumite condiții endogene, de mediu și psihologice. De-asemenea vezica constituie un mediu propice pentru dezvoltarea infecțiilor urinare ascendente de la exterior prin uretră, mai ales la femei datorită lungimii scurte a acesteia.

Aflați care sunt cauzele

Articol principal: Uretră. Este vasul urinar final care conduce urina din vezică spre exterior printr-un canal comun uro-reproductiv la bărbați, dar cu cale separată la femei, față de vagin și orificiul vaginal. În timpul vieții embrionare pot apărea defecte ale formării și traiectului uretrei care pot duce la malformații serioase. Datorită diferenței de lungime a uretrei, bărbații nu au aceeași frecvență de dezvoltare a infecțiilor urinare joase ca femeile.

Anatomia si structura aparatului renal:

Articol principal: Meat urinar. Meatul urinar reprezintă orificiul extern al uretrei, destinat eliminării urinei.

Sistemul urinar. Statia de epurare fara cusur Sistemul urinar este — alaturi de sistemul limfatic, colon, piele si plamani — unul dintre principalii actori ce indeplinesc functia de excretie si, implicit, de purificare a organismului. Insa el contribuie si mai mult la sanatatea noastra: mentine in echilibru balanta lichidelor care intra si care ies din corp, regland compozitia si concentratia lor in organism, si influenteaza o serie de procese esentiale, printre care se afla si tensiunea arteriala. La fel ca orice masinarie, corpul nostru produce o sistemul urinar de reziduuri, in diversele procese implicate in functionarea sa.

La bărbați, meatul urinar este situat în vârfului glandului penianla femei — în partea anterioară a vestibulului vaginal între glandul clitoris și orificiul vaginal. Pe părțile laterale al meatului feminin se află orificiile glandele parauretrale.