Artrita reactivă (boala Reiter)

Sindromul reiter. Artrita reactivă | Reumatologie | Ghid de boli

Detalii Artrita reactivă Artrita reactiva sindromul Reiter este o forma de artrita aparuta ca raspuns la o infectie din organism.

sindromul reiter

Ea face parte din categoria spondiloartropatiilor seronegative și este asociată fie cu o infecție gastrointestinală gastroenterită cu Shigella, Salmonella, Campylobacter, Yersiniafie cu o infecție genitourinară Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum. Artrita reactivă apare cel mai frecvent la adulți tineri, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 ani, care prezintă în istoricul recent o infecție digestivă sau genitală.

sindromul reiter

De cele mai multe ori infecția trigger este deja vindecată în momentul prezentării pacientului pentru simptomele de artrită, ceea ce îngreunează diagnosticul. Artrita reactivă a fost pentru prima oară descrisă în de către Hans Reiter, sub forma triadei uretrită negonococică, conjunctivită și artrită la un ofițer german cu dizenterie.

sindromul reiter

Incidența artritei reactive este de cazuri la Raportul între bărbați și femei este egal pentru cazurile survenite după infecții digestive și de pentru cazurile asociate cu infecții venerice.

Cauza Artrita reactivă este considerată boală autoimună, apărută prin mimetism molecular între antigenele infecțioase și unele componente ale cartilajului articular. Sindromul reiter reportat sindromul reiter de artrită reactivă și după infecții respiratorii cu Chlamydia, Streptococ beta-hemolitic sau Mycobacterium tuebrculosis și chiar după imunizare cu vaccinuri vii atenuate sau terapie intravezicală cu BCG.

Tabloul clinic în artrita reactivă include: artrită inflamatorie a articulațiilor mari articulația sindromul reiter, gleznei, sacroiliacămanifestări oculare conjunctivită, uveită, episclerită, keratitămanifestări genitourinare uretrită la bărbați, cervicită la femeileziuni cutaneomucoase balanita circinată, keratoderma blenoragica, leziuni psoriaziforme palmo-plantare, afte, modificări distrofice ale unghiilorentezită, dactilită deget în cârnăciormanifestări cardiace insuficiență aortică, pericardită.

Nu este obligatoriu ca un pacient cu artrită reactivă să prezinte toate tipurile de manifestări extraarticulare.

Sindrom reiter Din Comunitate In anulam fost inernat in Sanatoriul Techirghiol si am fost diagnosticat cu sindrom reiter Artrita reactiva. Aveam dureri foarte mari la genunchi, mijloc si umar. In urma acestui diagnostic am luat Sulfasalazin timp de 4 ani.

Atât forma postvenerică cât și cea postenterică de artrită reactivă poate avea ca debut uretrita negonococică cu disurie și secreție mucopurulentă. Afectarea este oligoarticulară, asimetrică, de obicei la membrele inferioare, iar articulațiile sindromul reiter mână, pumn sunt de obicei cruțate.

Simptomele oculare sunt frecvente, mergând de la conjunctivită trecătoare, asimptomatică, până la uveită anterioară agresivă. Leziunile cutaneo-mucoase sunt frecvente: ulcere orale, keratoderma blenorrhagica, balanită circinată, modificări unghiale sau ulcerații la nivelul limbii. Leziunea cutanată caracteristică pentru keratoderma blenorrhagica constă din vezicule care devin hiperkeratozice, în cele din urmă formând o crustă înainte să dispară. Cel mai frecvent sunt localizate pe palme și pe tălpi, dar pot surveni și sindromul reiter.

Implicarea șoldului sau exclusiv a articulațiilor membrului sindromul reiter este de asemenea rară. Tratament Tratamentul constă în identificarea și eradicarea infecției trigger cu antibiotice. Pentru manifestările articulare se administrează antiinflamatoare nesteroidienecorticosteroizi sistemic sau intraarticular sau în formele severe imunosupresoare.

sindromul reiter

Prognostic Prognosticul este variabil: artrita poate fi auto-limitată, recurentă, cronică sau progresivă. De obicei, rezoluția manifestărilor clinice apare în câteva luni.

sindromul reiter

Pacienții cu HLA-B27 pozitiv au tendința sindromul reiter a face forme mai severe și mai prelungite de boală, urmate de recurențe. Sindromul Reiter este recunoscut ca un precursor al altor spondilartrite seronegative, inclusiv spondilita anchilozantă.

Sindromul BURNOUT - cauze, simptome, soluții