Artrita cauze, I. Anatomie și fiziologie
Conținutul
Surse Artrita genunchiului Artrita este artrita cauze afectiune frecventa, caracterizata prin durere si inflamare a unei articulatii.
Persoanele cu vârsta peste 50 ani sunt mai susceptibile să dezvolte această formă de boală, explicația fiind legată de impactul procesului de îmbătrânire asupra micromediului articular, reducerea funcției condrocitelor și a capacității normale de răspuns la stimuli. Fiziopatologia artritei Spre deosebire de mecanismele ce duc la apariția artrozei, având o componentă preponderent mecanică, artrita poate fi o caracteristică a unei boli reumatologice, inflamația dominând. Inflamația poate fi locală, afectând doar articulația sau poate fi generalizată afectând întreg organismul. Din artrita cauze punct de vedere, artrita nu este decât o parte a procesului fiziopatologic tipic afecțiunii care a generat-o.
Cele mai afectate articulatii sunt cele de la nivelul mainii, genunchiului, soldului sau coloanei. Artrita genunchiului poate ingreuna si chiar impiedica mersul din cauza durerii puternice.
Inflamatia, durerea si rigiditatea articulatiei sunt doar cateva dintre simptomele care pot aparea atunci cand o persoana are aceasta afectiune. Articulatia genunchiului este o articulatie de tip balama, asemenea articulatiei cotului sau degetelor, denumita astfel pentru ca permite o miscare similara cu deschiderea si inchiderea unei usi.
Artrita reumatoida (reumatismul) si osteoartrita: Cauze si tratamente | fitnessconvention.ro
Articulatia genunchiului este formata din trei oase principale, fiecare acoperit de un strat protector numit cartilaj, care impiedica eroziunea oaselor atunci cand acestea se intalnesc. Bucatile suplimentare de cartilaj, cunoscute sub numele de menisc, sprijina suplimetar genunchiul.
Artrita genunchiului este de diferite tipuri Potrivit reprezentantilor Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica AAOSexista peste de tipuri de artrita, iar unele dintre acestea apar frecvent la nivelul genunchiului.
Este cel mai frecvent tip de artrita a genunchiului. Apare atunci cand cartilajul protector care acopera oasele se uzeaza.
Tratamentul afectiunii Ce este artrita Artrita reprezinta o boala inflamatorie cronica sau acuta cu afectare articulara, de cauza multifactoriala, in prezent existand peste de tipuri ale afectiunii. Care sunt cauzele de aparitia ale artritei Cauzele de aparitie ale artritei sunt multiple si in majoritatea situatiilor sunt reprezentate de catre: factori genetici, traumatisme articulare care favorizeaza aparitia artritei degenerative, afectiuni metabolice gutainfectii boala Lyme sau afectiuni autoimune lupus eritematos sistemic. Simptomele in artrita Simptomele afectiunii sunt reprezentate in mod frecvent de catre: Dureri articulare; Inflamatie si eritem ale tesutului supraiacent articulatiei afectate; Rigiditate articulara; Impotenta functionala articulara. Manifestarile extraarticulare sunt intalnite mai frecvent in poliartrita reumatoida si sunt reprezentate de catre simptome specifice sistemului pulmonar, cardiac, renal, in anumite situatii pacientii putand asocia si boli autoimune cu artrita cauze a intestinului asa cum este boala Crohn. Metodele de diagnostic ale inflamatiei articulare Diagnosticul de artrita se stabileste cu ajutorul anamnezei si examenului clinic al pacientului, in anumite situatii fiind necesare investigatii suplimentare reprezentate de catre: Punctie de lichid articular pentru examinare biochimica, citologica artrita cauze bacteriologica; Analize de sange pentru stabilirea cauzei de aparitie a bolii: factor reumatoid, ASLO specifici artritei reumatoideanticorpi antiproteina citrulinata pentru diagnosticul artritei psoriaziceanticorpi anti nucleari, evaluare artrita cauze hepatita B, C, HIV; investigatii pentru evaluarea initiala si monitorizare pe parcursul evolutiei bolii: proteina C reactiva, VSH, fibrinogen, hemoleucograma, teste sangvine pentru evaluarea functiei renale si a celei hepatice; Investigatii imagistice - radiografii articulare, tomografie comuterizata - CT scan, rezonanta magnetica nucleara - RMN articular, ultrasonografia articulara.
Pe masura ce unguente din osteochondroza pentru utilizare articulatiei genunchiului se subtiaza, oasele incep sa se frece unele de altele, fapt care conduce la aparitia artrita cauze pinteni ososi. Acestia pot fi durerosi si pot limita miscarea unei persoane.
Artrita post-traumatica.
Factori de risc
Leziunile vechi la nivelul genunchiului si la articulatiile inconjuratoare pot provoca artrita post-traumatica. Leziunea provoaca o uzura suplimentara a articulatiei genunchiului, ceea ce duce la osteoartrita. Artrita gutoasa. Guta este o forma de artrita in care cristalele de acid uric se colecteaza in articulatii, inclusiv in articulatia genunchiului.
Acidul uric este un produs rezidual care se formeaza atunci cand tesuturile corpului se descompun, iar cristalele sunt asemenea unor ace mici care pot declansa inflamatie si durere.
Artrita reumatoida. Este o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar al organismului ataca celulele si tesuturile sanatoase, cum ar fi cartilajul protector. Acest lucru poate distruge in cele din urma articulatia.
Mai precis, ea reprezintă inflamarea și uzarea a uneia sau a mai multor articulații. Atunci când începe să se uzeze, articulația devine mai puțin flexibilă. Principalul scop al articulațiilor este de a oferi mobilitate diferitelor părți ale corpului conectând cartilajele și oasele. Acestea din urmă au și ele de suferit atunci când articulațiile se uzează. Astfel, apar durerile specifice și intervine pierderea mobilității.
Artrita reumatoida poate provoca, de asemenea, inglamarea articulatiilor si inmuierea oaselor genunchiului. Cauzele artritei genunchiului Cauzele artritei genunchiului depind in functie de fiecare tip de artrita: Osteoartrita artroza apare din cauza artrita cauze si uzarii articulatiei genunchiului.
Afectiunea debuteaza, de obicei, dupa varsta de 50 de ani. Artrita gutoasa poate avea mai multe cauze sau factori de risc, cum ar fi: inaintarea in varsta, istoric familial de artrita gutoasa, sexul, intrucat boala afecteaza mai des barbatii, obezitatea, deoarece excesul de greutate inseamna ca exista mai mult tesut care pot fi descompus in acid uric sau utilizarea anumitor medicamente.
Artrita: forme clinice, simptome si tratament
In cazul artritei reumatoide, nu se cunosc exact cauzele, desi factorii genetici joaca un rol important. Artrita post-traumatica apare ca urmare a unei leziuni la nivelul articulatiei genunchiului, cum ar fi o entorsa sau o ruptura de cartilaj.
Simptomele artrita cauze genunchiului Adesea, simptomele artritei genunchiului difera in functie de tipul afectiunii. Exista, insa, o serie de semne comune care includ: Mici pocnituri ale articulatiei genunchiului care se aud in timpul mersului Durere care pare sa fie legata de vreme si care se inrautateste cand afara este innorat si ploua Rigiditate la nivelul articulatiei Artrita cauze si umflarea genunchiului Slabiciune la nivelul articulatiei genunchiului Senzatia de caldura si roseata la nivelul articulatiei sunt adesea simptome ale artritei gutoase, insa acestea pot aparea aproape in orice tip de artrita, in functie de gradul de inflamatie artrita cauze insoteste leziunea.
Trebuie mentionat ca simptomele artritei genunchiului se agraveaza de obicei in timp. Intr-un stadiu avansat al bolii, pot aparea deformari vizibile ale articulatiilor si o rigiditate a articulatiei genunchiului care face ca miscarea sa fie foarte dificila.
Meniu de navigare
Adesea, simptomele severe ale artritei genunchiului pot aparea artrita cauze. Diagnosticul artritei genunchiului Medicii ortopezi pot pune diagnosticul de artrita la nivelul genunchiului in urma realizarii unui examen fizic, precum si a investigatiilor imagistice si testelor de laborator.
- Totul despre artrita genunchiului - Simptome, tipuri, tratament | fitnessconvention.ro
- Cum să identifice un mușchi sau articulație dureroasă
- Sensibilitate crescuta Senzatie de caldura locala De regula, dimineata, articulatiile pot fi intepenite, iar durerea poate fi insotita si de oboseala, care este resimtita si noaptea.
- Artrita reumatoida
- Artrite acute - debut brusc și evoluție sub 6 săptămâni Cronice - cu evoluție peste 6 săptămâni În cadrul artritelor cronice se individualizează grupul celor precoce cu o evoluție artrita cauze sub 2 pentru unele forme - maxim 3 ani, concept legat de cel al ferestrei de oportunitate terapeutică După numărul articulațiilor implicate: Mono- o singură articulație implicată Noțiunea de monoartrită poate include uneori o unitate anatomofuncțională ce conține mai multe articulații interdependente, cum ar fi de exemplu cele de la mână intercarpiene sau picior [5].
- Durerea în articulațiile picioarelor este
- Tratamentul poate fi indicat de: - medicul de familie sau internistul in colaborare cu reumatologul - reumatolog specializat in boli articulare inflamatorii - ortoped, in cazul in care se opteaza pentru un tratament chirurgical Tratamentul de intretinere si recuperare poate fi realizat de: - fizioterapeut prin crearea unui program de exercitii fizice favorabile pacientului - psihoterapie pentru managementul problemelor de ordin emotional.
- Poliartrita reumatoida
Initial, medicul ortoped va examina istoricul medical al unei persoane. In continuare, urmeaza examinarea genunchilor - medicul va cauta posibile semne de artrita in jurul genunchiului si in alte zone ale corpului, deoarece unele forme de artrita adesea afecteaza mai multe parti ale corpului. De asemenea, testele de laborator pentru factorul reumatoid, un anticorp care apare adesea la persoanele cu artrita cauze reumatoida, pot ajuta la confirmarea diagnosticului, in timp ce un test de acid uric poate ajuta la diagnosticarea artritei gutoase.
Examenul artroscopic Artroscopia genunchiului este o tehnica chirurgicala care poate diagnostica si trata problemele articulatiei genunchiului.