Articulatii etmoid

Meniu de navigare

Referințe os etmoid Este un os unic, mediu, simetric, care se află în craniu formându-și podeaua și contribuie la formarea cavităților nazale și orbitale. Este situat în fața osului sfenoid, devenind cel mai anterior al axei mediale a bazei craniului și în spatele crestăturii etmoide a osului frontal.

Osul etmoid Osul etmoid este un os nepereche. El apartine atat cutiei craniene, cat si craniului visceral. Se afla asezat in partea dinaintea bazei cutiei craniene, intre frontal si sfenoid, fiind format din: lama ciuruita, lama verticala si masele laterale. Lama verticala a etmoidului este perpendiculara pe lama ciuruita si este asezata in planul median.

Pentru a fi pe deplin apreciat, trebuie vizualizat într-un craniu total dezarticulat, datorită complexității și specializării sale osoase. Are patru puncte de osificare, două laterale pentru labirintele etmoidale și două mediale pentru piesele centrale crista galli, lamina cribrosa și lamina perpendiculară.

  1. Afectarea articulară în boala Takayasu
  2. Dureri articulare din ureaplasmoză
  3. Desen a unei fose scafoide Procesele pterigoide Processus pterygoideus formate din două lame Lama laterală [Lamina lateralis processus pterygoidei ] Procesul pterigospinos Civinini Processus pterygospinosus Ligamentul pterigospinos Ligamentul pterygospinale Lama medială [Lamina medialis processus pterygoidei ] [1].
  4. Osul sfenoid - Wikipedia

Osificarea sa articulatii etmoid finalizează aproximativ între anii 5 articulatii etmoid 6 și articularea sa definitivă cu vomerul nu are loc până la aproximativ 45 de ani, de la care rămâne separată de o membrană cartilaginoasă până atunci. Caracteristici etmoide Este unul dintre cele mai fracturate oase cu numeroase cavități, crestături și nereguli în corpul uman. Se articulează articulatii etmoid cu 13 oase ale feței și ale neurocraniului și este singurul os din craniu care nu face parte din bolta craniană.

Este singurul os de la baza craniului format articulatii etmoid din cartilaj care se osifică ulterior, făcându-l extrem de ușor și fragil în raport cu mărimea sa. La pacienții cu articulatii etmoid peste 45 de ani, este alcătuit din țesut osos complet compact, cu excepția procesului crista galli în care se poate găsi țesut spongios.

Părți Osul etmoid este format din 4 părți: o lamă perpendiculară sau verticală și mijlocie, o lamă cribriformă sau orizontală și două structuri osoase laterale numite labirinte etmoide. Procesul Crista galli: Are o formă triunghiulară și verticală, provine de la marginea posterioară și se ridică înainte, falx cerebri este inserat în ea.

Lama verticală[ modificare modificare sursă ] Este situată pe linia mediană, prezentând o poziție sagitală, fiind subdivizată de catre lama orizontală în două porțiuni: una situată deasupra ei și alta dedesubt. Porțiunea superioară, numită Crista Galli datorită asemănarii ei cu o creastă de cocoș se afla in cavitatea craniană. Este mai mică și are o forma triunghiulară. Articulatii etmoid triunghiului este situată la întâlnirea cu lama ciuruită. Înaintea crestei se gasește gaura oarbă a a frontalului.

Bordura anterioară, atunci când se articulează cu cea frontală, formează un canal numit foramen cecum prin care articulatii etmoid extinde dura mater. Placă perpendiculară adecvată: Are formă pătrată, subțire și se extinde în jos.

Marginea sa superioară corespunde articulatii etmoid procesului crista galli. Marginea inferioară este aspră și bifurcată, unde se află porțiunea cartilaginoasă a septului nazal. O margine anterioară care corespunde coloanei vertebrale nazale frontale. Marginea sa posterioară, mai sinuoasă, bifurcată în partea superioară pentru a se articula cu creasta osului sfenoid.

exercitii entorsa glezna de ce articulatiile picioarelor chiar doare

În partea sa inferioară corespunde osului vomer. Pe laturi, există caneluri prin care trec nervii olfactivi pentru a intra în cele din urmă în foramina plăcii cribriforme. Placă Cribriform Are o formă dreptunghiulară și alungită, dispusă orizontal, se articulează cu partea din față prin intermediul crestăturii etmoidale din față.

cum și cum să tratezi articulațiile umărului inflamația sacului articular al tratamentului articulației șoldului

Procesul crista galli împarte această lamă în două porțiuni. Bulbii olfactivi se sprijină pe fața superioară a lamelei, iar fața anterioară a aceleiași forme face parte din peretele superior al nărilor.

Labirintele etmoidale Pe fiecare parte a plăcii cribriforme, două structuri numite labirinte etmoidale sunt proiectate în jos.

ligamentele și articulațiile genunchiului artroza artrita provoacă tratament

Sunt structuri complexe în sine, deci pot fi descrise până la 6 fețe cu caracteristici diferite. Pe aceste fețe, se pot diferenția celulele etmoidiene anterioare pe fața sa anterioară, unde se articulează cu osul lacrimal, celulele etmoide medii pe fața superioară, unde se articulează cu osul frontal, și celulele etmoide posterioare pe fața sa posterioară, unde se articulează.

ethmoid bone

Celulele etmoide pot fi văzute doar într-un craniu complet articulat, deoarece sunt formate prin unirea articulatii etmoid în articularea a două oase special concepute pentru acesta. În acest labirint etmoidal turbinatele nazale medii și superioare sunt situate pe partea medială.

crize articulare fără durere durere severă în regiunea toracică a spatelui

Turbinatul inferior este situat pe osul palatin. Meatul nazal superior este situat între turbinatele nazale medii și superioare, iar meatul mediu este situat sub turbinatul nazal mediu.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pe partea inferioară, este evidențiată o structură subțire, orientată spre spate, numită procesul uncinat al etmoidului, care intră în contact cu procesul etmoid al turbinatului nazal inferior și subdivizează hiatul maxilar. În spatele procesului uncinat, există o structură ridicată și rotunjită, bulla etmoidală care face parte din celulele etmoide, între ambele structuri se observă hiatul lunat. Se poate spune că modelează și cuplează baza osoasă pentru funcționarea corectă a simțurilor vederii, mirosului, auzului și gustului.

antiinflamatoare nesteroidiene tratamentul osteochondrozei tratamentul cu ode articulare

Datorită poziției sale, participă la conformarea cavităților nazale și orbitale și, datorită reliefurilor, crestăturilor, depresiunilor și orificiilor articulatii etmoid, permite funcția aerului nazal pentru respirație, fonare și captarea mirosurilor. Este special conceput pentru a conține rădăcinile nervoase ale nervului olfactiv și pentru a contribui la formarea și protecția spațiilor aeriene. Referințe Tim D.

medicamente genunchi articulații Dureri ale ligamentului genunchiului