Articulaţia temporo-mandibulară

Articulatia atm

Ivanciu Crina 14 iul.

Mai multe articole Overview Disfuncţia articulaţiei temporomandibulare ATM este o afecţiune a articulaţiei dintre maxilar şi mandibulă.

Articulaţia temporo-mandibulară sau ATM-ul, cum mai este prescurtat este cea mai importantă şi mai complexă articulaţie a craniului uman. Cremă articulară pentru oameni principale ale ATM: Este o articulaţie sinovială, care uneşte mandibula de craniu; Este o diartroză; Este o articulaţie bicondiliană; Are o dublă mobilitate, participând astfel la realizarea funcţiilor aparatului stomatognat: masticaţie, fonaţie, deglutiţie, mimică.

Ce este articulatia temporomandibulara?

Tulburările articulaţiei temporo-mandibulare sunt dureroase şi apar cel mai frecvent că urmare a unor traumatisme, a bruxismului sau pot fi cauza unei ocluzii dezechilibrate restaurări incorect adaptate ocluzal, edentaţii, migrări dentare. Componentele ATM: 1.

Temporomandibular Joint (TMJ) Anatomy (3D Anatomy Tutorial)

Din partea osului temporal al craniului: Tuberculul articular sau eminenţa glenoidă: este situat anterior de fosa mandibulară şi se prezintă sub forma unei pante convexe, limitate inferior de o muchie, care reprezintă limita excursiei maxime a condilului mandibular. Este acoperit de articulatia atm strat subţire de ţesut fibros, mai gros la mijloc şi în partea exterioară, care are rol protector şi facilitează mişcările de frecare articulare.

Cavitatea glenoidă sau fosa mandibulară: este situată pe faţă internă a osului temporal, între cele două rădăcini, transversă şi longitudinală, ale zigomei, şi găzduieşte în repaus condilul mandibular.

medicamente pentru osteoporoză la genunchi

Are formă semiovoidală cu adâncimea medie de mm, fiind concavă atât în sens latero-medial cât şi antero-posterior. La adult, adâncimea fosei mandibulare variază în funcţie de tipul de ocluzie şi de stereotipul articulatia atm masticaţie.

Scris de Super User în 02 Mai Publicat în Sanatate Articulatiile temporo mandibulare ATM leaga oasele madibulei de cele ale craniului, aceasta fiind situate anterior urechilor. Fiecare articulatie este compusa din condilul mandibular, disc articular, tubercul articular si fosa mandibulara.

Cu cât versantele cuspidiene ale dinţilor sunt mai înclinate, cu atât articulatia atm mandibulară este mai adâncă. Din partea mandibulei: Condilul mandibular: reprezintă extremitatea superioară a procesului posterior al ramurii mandibulei. Are forma unui trunchi de con, elipsoidală, cu baza mare orientată superior şi acţionează ca un pivot al mişcărilor mandibulare.

 • Articulatia temporo mandibulara anatomie
 • Durere de genunchi cand urc scarile
 • Disfuncţii ale articulației temporomandibulare
 • Cel mai bun msm
 • Tulburarile ATM sau tulburarile articulatiei temporo-mandibulare constituie o subgrupa a sindroamelor dureroase orofaciale care intereseaza articulatia temporo-mandibulara, muschii masticatori si muschii gatului.
 • Tulburarile ATM pot fi dificil de diagnosticat deoarece nu exista niste teste standard.
 • Tratamentul articulatiilor crocante
 • Articulatia temporo-mandibulara

Are convexitate dublă, în plan frontal şi sagital. Discul sau meniscul articular: ocupă spaţiul dintre suprafeţele articulare oasoase.

semne ale bolii articulare

Este o formaţiune fibro-cartilaginoasă cu formă de lentilă biconcavă, care rezolvă incongruenţa dintre suprafeţele articulare, articulatia atm şi condiliană. Cel mai important rol al discului articular este acela de a-şi articulatia atm poziţia şi forma în aşa fel încât să se adapteze volumului dintre suprafeţele articulare în orice fază a mişcărilor mandibulare.

 • Tratament cu artroza genunchiului cu magnet
 • Bibliografie difuză a bolilor țesutului conjunctiv
 • Ce este articulatia temporomandibulara?
 • Artroza pentru tratarea gheții
 • Selectează o Pagină Tratamente pentru probleme ale articulatiei temporo-mandibulare Medicii Centrului Ortodontic Cluj sunt aici pentru a-ti oferi grija si atentie daca esti unul dintre pacientii cu probleme atat ortodontice, cat si ale articulatiei temporo-mandibulare articulatia maxilarelor.
 • Amorteala bratului stang Greata Nu stiu daca mai este nevoie de aceasta parte Examenul clinic trebuie sa contina un istoric complet al aparitiei simptomatologiei, palparea articulatiei si a muschilor invecinati, amplitudinea de miscare articulara activ si pasiv, teste functionale, dar si o evaluare a coloanei vertebrale cervicale.
 • Artroza articulației gleznei stângi
 • Articulatia temporo-mandibulara - Kineto Land

El se inseră, prin expansiuni sau aripioare, pe tuberculii median şi lateral ai condilului şi pe faţa posterioară a colului mandibulei. Condilul şi aparatul discal formează astfel un complex anatomic şi fiziologic indisociabil, complexul condilo-discal.

articulațiile picioarelor și partea inferioară a spatelui

Meniscul articular împarte articulaţia în două compartimente: unul superior supradiscal, sau temporo-discal în care sunt posibile mişcări articulatia atm translaţie şi unul inferior infradiscal sau disco-mandibular în care se efectuează mişcări de rotaţie. Elementele de unire alea ATM: Capsula articulară: este o membrană de natură conjunctivă, are formă conică, cu baza mare spre craniu şi vârful la nivelul colului condilian.

Stabileşte o programare la Centrul Ortodontic Cluj!

Articulatia atm subţire, alcătuită din colagen alb, şi prezintă în interior o membrană sinovială. Aderă de discul articular, contribuind astfel la delimitarea celor două compartimente articulare, leagă componenetele osoase ale articulatiei între elesusţine membrana sinovială şi este sediul unor terminaţii nervoase. Membrana sinovială căptuşeşte doar faţa internă a capsulei, nu acoperă suprafeţele osoase articulare şi nici meniscul.

Aceasta delimitează cavitatea sinovială, plină cu lichid sinovial.

cum să tratezi artrita reumatoidă a articulației șoldului

Ligamentele articulare: sunt de natură colagenică, întinse de la baza craniului la colul condilului şi au rolul de a întări faţa medială şi laterală a capsulei. Acestea sunt în număr de două, unul medial şi unul lateral şi intervin în controlul proprioceptiv al mişcărilor articulare.

În condiţii patologice, capsula articulară şi ligamentelele devin laxe, favorizând apariţia subluxaţiilor şi luxaţiilor temporo-mandibulare, cu o simptomatologie dominată de durere.

cel mai bun glucozamină cu condroitină

În cursul luxaţiilor se pierd raporturile normale dintre suprafeţele articulare, cu ieşirea condilului din fosa mandibulară în sens anterior, posterior sau lateral. Posturi asemanatoare:.